Argh, selkään sattuu!

Yksi tavallisimmista selkäkivun tuntemuksia on toisella puolella alaselkää tuntuva tarkka-alainen pistävä kipu, joka tuntuu erityisesti istumasta ylös noustessa ja selkää on vaikea oikaista suoraksi. Muutaman askeleen ajan selkää ei saa suoristettua. Aina kivun aiheuttaja ei olekaan siellä missä kipu tuntuu, vaan syynä voi olla lonkan alkava jäykkyys. Lonkka ei ojennu ja se haittaa lantion ja alaselän toimintaa. Selkä rasittuu ja esim. si- nivelen alue ylikuormittuu. Pistävä kipu alaselässä voi olla varoitus signaali lonkan ongelmasta. Usein kipua on ollut pitkään ja sitä hoidetaan alaselkäongelmana, se saadaan hetkellisesti lievittymään, mutta sitten ongelma jälleen palaa.

Fysioterapiassa vastaanotollani tutkin aina selän toiminnan ja lonkkien toiminnan. Voit itse kotona testata lonkan ojennusta lonkan koukistajien venytysasennolla. Ota pitkä käyntiaskel, taivuta kumpaakin polvea vähän koukkuun, pidä etummaisen jalan reisi kohtisuorassa lattiaan, käännä lantiota eteen päin ja ylävartaloa hieman taakse kallistaen. Etummaisen jalan lonkan edessä pitäisi tuntua. Onko eroa vasemman ja oikean lonkan välillä? Mitä tehdä, jos huomaatkin jäykkyyttä lonkan ojentamisessa. Testausasento toimii myös lonkkaa aukaisevana liikkuvuusharjoitteena! Käytän mielelläni sanaa liikkuvuusharjoitus, koska venytys- sana ohjaa ajatukset helposti perinteisiin 20-30 s venyttelyihin. Tutkimustiedon mukaan tuossa ajassa ei tapahdu muutoksia lihaksissa, saati sitten lihaskalvoissa. Venyttelyhän ei kohdistu vain lihaksiin, vaan kaikkiin pehmytkudoksiin alueella johon haluamme vaikuttaa. Tee liikkuvuusharjoitteen aikana käsilläsi lempeitä vuorotahtisia kurotuksia ylös päin. Ja hengitä rauhallisesti. Palaa välillä alkuasentoon. Näin olet muuttanut venytyksen liikkuvuusharjoitteluksi. Jos onnistut kohdistamaan kaiken tämän lonkan koukistajiin ja toistat harjoitusta kolmena päivänä peräkkäin, pitäisi istumasta liikkeelle lähdön helpottua ja alaselkäkivun lievittyä, mikäli ongelma on lonkan koukistajien kireydessä.

Toivottavasti löydät tästä avun, mutta kivun taustallahan voi olla myös muita syitä esimerkiksi lonkan alueelta tai selän alueelta. Jatketaan tällä teemalla seuraavassa blogi kirjoituksessani!